Wil je ons spreken?
Kom langs op ons kantoor elke woensdagmiddag tussen 13:00 en 17:00 in het Ruusbroeccentrum voor het bewonersspreekuur. Het adres is Ruusbroecstraat 205.
Je kan ook een mailtje sturen naar [email protected]
Of bel naar 06 14 24 31 39
Belangrijke data:
Dinsdag 10 Oktober – Kick-off van dit project! Duurzaamheidsfestival aan de Ruusbroecstraat 205. Kom langs vanaf 16:00 voor informatie over de nieuwe weggeefwinkel, recyclehoek, samen isoleren met je buren, een maaltijd en dit project! Wij vertellen je dan graag meer of beantwoorden je vragen.
Zie ook de contactpagina en onze agenda.
Het komende jaar heeft het Wijbedrijf budget gekregen van de gemeente Zwolle om dit deel van Dieze te helpen om een plan voor de toekomst te maken! Het project gaat om de flats en gebouwen tussen de Hogenkampseweg en park Hogenkamp.
Aan de overkant van de Hogekampseweg is de afgelopen jaren al veel gebeurd. Dat is ook te zien. Flats zijn vervangen, er zijn nieuwe woningen bij en er liggen overal zonnepanelen. Een heel ander straatbeeld, en een deel van de wijk dat weer een tijd vooruit kan. Dat die renovatie in ons deel niet is gebeurd is niet heel raar, wij zijn dan ook geen onderdeel van een woningcorporaties die het budget en de mensen hebben om eraan te werken. Maar ook onze buurt is aan een renovatie toe.
Als WijBedrijf zijn wij daarom het komende jaar actief in de buurt om met jullie te praten. Om te horen wat jullie willen en andersom om aan jullie te vertellen wat er mogelijk is. Wij leggen ook contact met jullie VvE’s, bestuurders en beheerders. Zo komen we tot een gezamenlijk plan voor de toekomst van de buurt. Wij hebben hier al verschillende ideeën voor die we graag aan jullie voorstellen.
Onze ideeën:
De energieprijzen zijn gestegen…
Omdat de woningen slecht geïsoleerd zijn heb je snel een hoge energierekening. Zeker met de gestegen energieprijzen zorgt dit voor hoge kosten. Dat komt omdat de warmte die je stookt aan alle kanten door kieren en dunne muren/ramen naar buiten verdwijnt. Daarom is het belangrijk om te denken aan isolatie voor onze woningen, zou hou je warmte binnen (en in de zomer hitte buiten!). Wij willen ervoor zorgen dat kennis over isolatie, de effectiviteit en de kosten voor jullie flattype, met elkaar gaan delen. Daarvoor leggen wij contact met VvE-besturen en voeren onderzoek uit om kennis op te doen. Dit kunnen wij dan weer terugkoppelen aan de flats, maar ook aan de buren die hetzelfde type gebouw hebben.
Het gaat steeds harder regenen…
Misschien ben je al weleens door een ‘piekbui’ gefietst of gelopen. Een zware regenbui waaruit in een keer een grote hoeveelheid water op onze buurt valt. De voorspelling is dat dit soort buien steeds vaker voor zullen komen in de toekomst. Omdat het gaat om een (extreem) grote hoeveelheid water betekent dat dat het riool het niet allemaal kan afvoeren, en zo krijg je ondergelopen straten. Om dit te voorkomen wil je meer water opvangen in de buurt. Dat kan door verlagingen in het grasveld te graven, een wadi, waar water in kan blijven staan. Ook door veel planten te hebben die het water opnemen hou je water van de straten af. Gelukkig is ons stukje wijk al mooi groen, maar toch zijn dit soort maatregelen nodig. Het leukste is natuurlijk om samen te bepalen hoe we willen dat dat eruit ziet!
Of het regent juist te weinig…
Het is je vast ook opgevallen hoe droog het soms voor lange periodes kan zijn. Net als de hevige regenbuien krijgen we ook langere droge periodes. Droogte is te herkennen aan het gele gras en de bladeren die van de bomen vallen alsof het herfst is. Om deze gevolgen van droogte te verminderen wil je water kunnen vasthouden (dat valt tijdens die hevige buien). Daardoor blijft de buurt langer groen wanneer er een tijdje geen regen valt. Dit zorgt er ook voor dat het koeler blijft tijdens deze warme droge tijden. Dat is ook wel zo prettig. Dit zijn dezelfde maatregelen als voor het voorkomen van wateroverlast tijdens hevige regen.
We moeten ons klaarmaken voor de toekomst
Onze woningen moeten van het gas af. De einddatum in Zwolle ligt in 2050. Dan komt er geen gas meer naar onze huizen, en moeten we dus een nieuwe manier hebben gevonden om te koken en te verwarmen. Dat lijkt ver weg, maar het aanpassen van alle wijken in Zwolle naar andere energiebronnen (zoals meer elektriciteit en warmte) is toch een behoorlijke klus. De gemeente begint hiermee in twee andere wijken, Holtenbroek en de Aa-landen. Niet in Dieze dus. Wanneer Dieze wel wordt geholpen door de gemeente weten we niet. Daarom nemen we het initiatief om te proberen zélf van het gas af te gaan.
Ons idee hiervoor is een eigen warmtenet. Hoe werkt dat? Warmte kunnen we uit de grond/het water halen (ja echt!). We richten dan een coöperatie op. Dat wil zeggen: een bedrijf gerund door leden. Net zoals het Wijbedrijf werkt. Jij bent dan dus mede-eigenaar van dit bedrijf zolang je in de buurt woont en warmte van het warmtenet gebruikt. Samen bepalen wij de hoogte van de rekening en andere zaken zoals het onderhoud. Vergelijkbaar met een VvE, maar dan voor iedereen die is aangesloten op dit warmtenet.
Het mooie hiervan is dat we dus geen geld hoeven te betalen aan grote energiemaatschappijen, maar aan een bedrijfje in de buurt die dit beheerd en regelt. Zou gaat jouw geld dus niet naar grote bedrijven met hoge winsten, maar naar bewoners in de buurt die het warmtenet overzien. De definitieve kosten kunnen we je nog niet vertellen, want hoe meer mensen meedoen hoe goedkoper het is! In andere vergelijkbare wijken als Dieze is het soms enkele euro’s goedkoper dan de huidige energierekening, soms kost het evenveel. Schrik dus niet af door te denken ‘Wat zal dat wel niet moeten kosten?’, ook daarin denken wij actief mee over wat haalbaar en betaalbaar is voor jullie.